Bijdragen aan geluk: conflicten oplossen

In gesprek met Josien Hanewald, coach en mediator gespecialiseerd in conflictoplossing
Oud-inwoner van Ruinen Josien Hanewald reageerde op een bericht van Ruinen Positief Gezond op Facebook. De vraag die we posten was: wat kan jij bijdragen aan het geluk van de inwoners van Ruinen? Buurtwerker Annemiek Echten sprak met haar.

Josien heeft een bedrijf in coaching en mediation transformatieve conflictoplossing, een methode die je tools geeft om op een bepaalde manier met conflicten om te gaan. Ze kijkt met haar cliënten naar waar het conflict in de kern om gaat.

Waarom hebben mensen eigenlijk hulp nodig bij het oplossen van conflicten?
Josien vertelt: “Ieder mens heeft in zijn leven conflicten. Wat we vaak doen in conflicten is kijken naar de ander. We leggen het buiten onszelf. Het is de schuld van die ander. Toch kan het anders. Echt! Hoe onmogelijk het ook lijkt. Problemen hebben is heel normaal en menselijk. Niets mis mee. Het hoeft alleen geen probleem te blijven.’’

Waarom ben jij op een andere manier naar conflicten gaan kijken?
De aanleiding was dat ik zelf een conflict ervaarde. En merkte dat ik zelf het conflict niet naar tevredenheid kon oplossen. Ik ben op zoek gegaan naar hoe dat wel zou kunnen. Vanuit deze ervaring merkte ik dat je een conflict zelf kan oplossen, onafhankelijk van de ander, onafhankelijk van de omstandigheid.

Waarmee help je mensen precies?
Ik stel ze vragen als: wat wil je voor jezelf? Wat wil je graag bereiken? Ze vertellen dan vaak: ‘ik wil me graag weer prettig voelen, het weer fijn hebben in mijn relatie, mijn buren of collega’s. Nu kost het conflict slapeloze nachten, onzekerheid en ben ik zelf ook niet echt gezellig’. Vanuit mijn rol kan ik mensen tot andere inzichten brengen. Wat is je eigen aandeel? Ik reik sleutels aan hoe je zelf kan komen tot geluk en tevredenheid. En dat is voor iedereen heel persoonlijk.

Kunnen mensen in lastige conflictsituaties er goed over praten?
Ieder gesprek is weer anders en gaat ook op een andere manier. Het is maatwerk. Het belangrijkste is dat je oprecht aandacht hebt voor mensen, luistert en niet na drie kwartier zegt ‘oké, de tijd is om, we spreken elkaar volgende keer weer verder’. Mensen willen zich gehoord voelen. In het begin zijn gesprekken vaak emotioneel. Het moet eruit. Mensen hebben vaak al heel hard gewerkt, maar hebben niet het gevoel dat ze vooruitkomen. Je gaat dan samen naar de bron: wat is er gebeurd, waar loop je tegenaan? Dingen die gebeurd zijn kan je niet veranderen, maar wel wat het met je doet.

Wat is het resultaat van de gesprekken?
Er komt ruimte om anders te kijken. Ik probeer mensen in de modus te krijgen dat ze bereid zijn om een oplossing voor zichzelf te zoeken en daarmee ook voor de ander. De kracht zit in mensen zelf. Ik ben een middel om dat te laten zien. Het probleem lost echt op en zo voelt het ook. De last is weg. Het geeft een bevrijdend en opgeruimd gevoel. Het resultaat is effectief en duurzaam!

Even terug naar de vraag uit onze Facebookpost: hoe kun jij bijdragen aan Positieve Gezondheid?
Ik vind het fijn om een bijdrage te kunnen leveren aan het geluk van mensen. Mensen kunnen na de coachingsgesprekken weer verder. Ik ben een korte schakel.
Ik verzorg naast individuele coaching en mediationgesprekken ook workshops. Voor meer informatie en de data van de workshops, kijk op mijn website www.ikwilanders.nl.