Geslaagde fitheidstest in Zuidwolde

Op vrijdag 22 april lieten 130 inwoners uit Zuidwolde zich testen op hun gezondheid. Het doel was deelnemers informeren over hun gezondheidstoestand via diverse medische en fysieke testen, maar vooral laten ontdekken wat ze eraan zouden kunnen doen om die te verbeteren.

Jubileumjaar

Voor de 10e keer heeft het project Fit en Gezond in gemeente De Wolden plaatsgevonden. Het project vindt afwisselend in de hoofdkernen van De Wolden plaats en wordt elk jaar geëvalueerd en doorontwikkeld. Dit jaar is de insteek geweest om breder te kijken naar gezondheid.

Positieve Gezondheid

Voorafgaand aan de fitheidstest werden de deelnemers gevraagd een spinnenwebdiagram in te vullen. Het spinnenweb beschrijft de 6 dimensies van Positieve Gezondheid, voortgekomen uit onderzoek naar wat mensen zelf verstaan onder gezondheid. Zij blijken niet alleen lichamelijke gezondheid belangrijk te vinden, maar bijvoorbeeld ook zingeving, meedoen en kwaliteit van leven. Met het spinnenweb kunnen mensen hun eigen gezondheid in kaart brengen. Deelnemers hebben de mogelijkheid gekregen om het ‘andere’ gesprek in te plannen. Waarbij het spinnenweb als instrument wordt ingezet als opmaat naar een gesprek over gezondheid en welzijn.

Jong en ouder

Het was prachtig om te zien hoe jong (testleiders van het Alfa College en De Zeven Linden) en ouder (deelnemers) in verbinding kwamen tijdens deze dag. Zo werd de vraag gesteld aan één van de leerlingen van De Zeven Linden: “ken jij de Nijmeegse Vierdaagse?’’ Een kleine uitleg volgde: dat er 4 dagen lang 40 km gewandeld moest worden en dat meneer al 26 keer had meegedaan en het had uitgelopen. Daarmee was de bewondering van de leerling compleet.

Fit en Gezond in Zuidwolde werd georganiseerd door Gerdo van Dalen, sportfunctionaris van gemeente De Wolden in samenwerking met Huisartsenpraktijk Zuidwolde, Icare, Fysiotherapie & Training Centrum Zuidwolde, Prima Life en Welzijn De Wolden. Alle vrijwilligers, leerlingen van De Zeven Linden en studenten van AlfaDoet worden bedankt voor hun inzet om deze fitheidstest tot een succes te maken!