Onlangs zijn de schoolmaatschappelijk werkers naar een symposium geweest wat het vervolg was op ‘Liever liefde dan de beste buggy’. Dit symposium heette ‘Stiefkind in de knel’ en ging over kinderen in samengestelde gezinnen en de dilemma’s en problemen die samengestelde gezinnen kunnen ervaren. De volgende onderwerpen werden besproken:

  • Welke morele dilemma’s en strijdpunten zijn er in het samengestelde gezin ?
  • Welke rol spelen emoties als verdriet, angst, woede en schaamte?
  • Waarom is rechtvaardigheid zo belangrijk voor zowel ouders als kinderen?

De problemen werden vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Sprekers over deze onderwerpen waren filosoof Corrie Haverkort, pedagoog en mediator Marlijn Kooistra en advocaat Aleide Hendrikse. Neuroloog Barend van Kooten vertelde wat conflicten doen met je brein. Ervaringsdeskundigen van Villa Pinedo (stichting voor kinderen van gescheiden ouders) vertelden hoe zij de nieuwe liefde van hun ouder ervaarden en wat voor werk zij bij Villa Pinedo doen. Opvoedkundige en puberexpert Marina van der Wal sloot de dag af.

Het was weer een leerzame en gezellige dag en we zullen de opgedane kennis meenemen in ons werk.

Open brief – Voor ouders

Op deze link zijn mooie brieven te vinden die uit te delen zijn aan nieuwe partners, gescheiden ouders met een kind in groep 8, voor kinderen, voor familie en vrienden, voor leraren en de open brief waarin staat wat veel kinderen van gescheiden ouders denken en voelen. Kinderen kunnen de brief aan hun eigen ouders geven, de brief kan toegevoegd worden aan het ouderschapsplan of worden voorgelezen tijdens een rechtszaak tussen ouders.