Direct persoonlijk contact?
Pas lettergrootte aan: A A

Ontmoeten en meedoen

Jongeren

Jongeren kunnen elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en woensdag van 18.30 tot 20.30 uur terecht in het Wolderhuus in Zuidwolde. Er is een jeugdruimte ingericht als ontmoetingsplek, waar soms ook activiteiten worden gehouden. Er zijn spelletjes, een PlayStation, muziek- en tekenspullen, maar gewoon samen chillen kan ook.

Samen met Jongerenwerk Hoogeveen en De Wolden Sport worden elk jaar vier grote evenementen georganiseerd en tussendoor een paar kleinere activiteiten. Jongeren spelen een actieve rol in het bedenken en uitvoeren hiervan.

Verder worden gesprekken tussen jongeren en besluitvormers gestimuleerd, om jongeren te laten ervaren dat hun stem telt. Ze kunnen in deze gesprekken hun mening delen worden betrokken bij beslissingen die hen aangaan.


Vrijwilligerswerk

Vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan een veerkrachtige samenleving. Welzijn De Wolden is daarom graag de verbindende schakel tussen vrijwilligers en organisaties die hun inzet goed kunnen gebruiken. In onze vacaturebank komen vraag en aanbod bij elkaar, maar we informeren en adviseren ook over vrijwilligerswerk en alles wat daarbij komt kijken, zoals eventuele vergoedingen. Welzijn De Wolden ondersteunt verder op het gebied van sociale activering: het begeleiden van mensen die al langere tijd geen betaalde baan hebben gehad naar passend vrijwilligerswerk.

Ook organisaties kunnen bij Welzijn De Wolden terecht voor informatie, advies en ondersteuning, bijvoorbeeld over het opstellen van wervende vacatures, verzekeringen en algemene voorwaarden.

vrijwillgerswerk werk de wolden

Opbouwwerk

Opbouwwerk versterkt gemeenschappen van binnenuit. De opbouwwerkers van Welzijn De Wolden ondersteunen mensen om zelf invloed uit te oefenen op hun leefomgeving. Ze verbinden inwoners met elkaar, maar ook met overheden en organisaties zoals woningcorporaties, dorpsbelangenorganisaties, politie, kerken, sport en onderwijs. Het doel van opbouwwerk is een sterk netwerk creëren waarin inwoners elkaar kunnen ondersteunen.

Noppes

Noppes is een weggeefwinkel in Ruinen. Iedereen kan hier nog prima te dragen kleding brengen. Deze kleding kan gratis worden opgehaald. Hergebruik staat dus centraal. Mensen kunnen er ook werkervaring opdoen en elkaar ontmoeten. Iedereen kan er terecht voor een kop koffie en een praatje. Bij eventuele vragen kunnen de vrijwilligers van Noppes snel contact leggen met medewerkers van Welzijn De Wolden, maar bezoekers zijn er ook voor elkaar door ervaringen te delen of elkaar praktische hulp te bieden.

Noppes is een uitkomst voor mensen die weinig te besteden hebben en voor mensen die hergebruik belangrijk vinden. De weggeefwinkel wordt gerund door vrijwilligers, onder begeleiding van sociaal werkers van Welzijn De Wolden. Vrijwilligers die vanuit een traject van sociale activering bij Noppes aan het werk zijn, worden ondersteund bij het zetten van stappen in hun persoonlijke ontwikkeling.

Noppes is gevestigd aan de Kloosterstraat 12 in Ruinen en geopend op maandag en woensdagen van 14.00 tot 16.00 uur en op donderdagen van 10.00 tot 12.00 uur.
Meer informatie: 0528-378686

Een tegen eenzaamheid

Bijna de helft van alle volwassenen voelt zich wel eens eenzaam en dat aantal neemt toe, blijkt uit recente cijfers van het RIVM. Het landelijke actieprogramma Eén tegen eenzaamheid is in 2018 gelanceerd. In De Wolden is dit programma opgepakt door een werkgroep, die bestaat uit Welzijn De Wolden, Treant, Biblionet, Icare en Gemeente De Wolden. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd om eenzaamheid te voorkomen en mensen die zich eenzaam voelen te steunen.

Zo biedt de Luisterlijn iedereen die daar behoefte aan heeft een luisterend oor. Dat kan anoniem, dag en nacht, alle dagen van de week, het hele jaar door. Juist anoniem met iemand praten die je niet kent en ziet, kan heel fijn zijn. Je kunt al pratend belangrijke inzichten ontdekken die je op weg helpen.

Behoefte aan een luisterend oor? Bel de Luisterlijn via 088 - 0767 000 of kijk op www.luisterlijn.nl. Aan het bellen met de Luisterlijn zijn geen extra kosten verbonden.

Kijk verder wat jij kunt doen op www.eentegeneenzaamheid.nl

Groepsactiviteiten

Welzijn De Wolden organiseert doorlopend allerlei groepsactiviteiten om mensen met elkaar in contact te brengen. Voor iedereen is er regelmatig iets te doen doordat alle medewerkers van Welzijn De Wolden groepsactiviteiten organiseren: voor jongeren en (jonge) mantelzorgers, voor kinderen, ouderen en mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Wij vinden het belangrijk dat iedereen naar vermogen mee kan doen in de maatschappij en we zorgen voor verbinding.

Intercultureel sociaal werk

De intercultureel sociaal werker van Welzijn De Wolden, Samya Nin, ondersteunt mensen met een niet-Nederlandse achtergrond door ze kennis te laten maken met Nederlandse gebruiken. Bij specifieke vragen wordt samen gezocht naar een oplossing. Vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over onderwijs, taal, integratie, opvoeding met ruimte voor twee culturen, sociale activering of de weg naar werk.

Intercultureel sociaal werk zorgt verder voor verbinding. Zo wordt samen met Dorpshuis Ruinen het Internationaal eetcafé georganiseerd en is er elk jaar een Foodfestival. Het Internationaal eetcafé biedt statushouders de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan de samenleving en aan hun integratie te werken. Door hun kwaliteiten in te zetten, komen ze in contact met de inwoners van het dorp en kunnen ze oefenen met de Nederlandse taal.

In de Mobiele Werkplaats in Ruinerwold wordt gewerkt aan persoonlijke ontwikkeling en taalbegrip door samen te werken aan (creatieve) projecten.

Babbelen bij een bakkie is een wekelijks ontmoetingsmoment voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Dat kan op maandag vanaf 10.00 uur in de Bibliotheek in Zuidwolde, op dinsdagochtend in de Bibliotheek in Ruinen en op donderdag is er een koffieochtend in de Bibliotheek in De Wijk.

Intercultureel sociaal werker Samya Nin is afkomstig uit Syrië en heeft dus ervaring met integratie. Indien nodig helpt ze cliënten van Welzijn De Wolden die Arabisch spreken en nog moeite hebben met de Nederlandse taal.