Een tegen eenzaamheid via De Luisterlijn

Bijna de helft van alle volwassenen voelt zich wel eens eenzaam. Ook neemt het percentage mensen dat zich wel eens eenzaam voelt nog altijd toe. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het RIVM. Daarom zijn we in De Wolden met meerdere organisaties actief met de aanpak Een tegen eenzaamheid. Dit doen we via verschillende activiteiten om eenzaamheid voor te zijn of mensen te steunen die zich eenzaam voelen. Onder andere door inzet van de Luisterlijn. De Luisterlijn is een telefonische hulpdienst die de ‘kunst van het luisteren’ verstaat.

De Luisterlijn is er voor iedereen die ergens mee zit en daarover wil praten. Zij kunnen anoniem in een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek hun hart luchten of stoom afblazen. Bellen kan anoniem, dag en nacht, alle dagen van de week, het hele jaar door. Want praten lucht op. Wanneer je pijn hebt of ergens over piekert; op de momenten dat je je alleen voelt of juist blij. De Luisterlijn geeft je even dat steuntje in de rug. De hulp is vrijblijvend en anoniem. Je kan bellen over zo goed als alles zoals angst, verdriet of blijdschap; je kunt rustig anoniem je verhaal kwijt of praten over wat je bezig houdt. Ook wanneer je niet goed weet waar je moet beginnen. De Luisterlijn helpt de woorden te vinden. Juist anoniem met iemand praten die je niet kent en ziet, kan heel fijn zijn. Jouw verhaal staat centraal. Door er over te praten, kun je belangrijke inzichten ontdekken die je weer op weg helpen. En natuurlijk is het gewoon fijn wanneer er iemand naar je luistert. Soms is het gesprek kort (een paar minuten), meestal langer. Op zoek naar een luisterend oor? Bel de Luisterlijn via 088 0767 000 of kijk op www.luisterlijn.nl. Aan het bellen met de Luisterlijn zijn geen extra kosten verbonden.

De aanpak rondom één tegen eenzaamheid wordt in De Wolden opgepakt vanuit een werkgroep met Treant, Biblionet, Icare, Welzijn De Wolden en Gemeente De Wolden.