Ervaringen workshop Positieve Gezondheid

Als consulent informele zorg voert Kristel Gorselink veel gesprekken met mantelzorgers en ouderen. Onlangs volgde ze de workshop Positieve Gezondheid, verzorgd door Berber Jansen van Welzijn De Wolden en Ingrid Kremer van de gemeente. Ze verwacht vooral veel van het gebruiken van het spinnenweb. Maar het begint eigenlijk al bij de vraag ‘hoe voer ik het gesprek’. Kristel Gorselink vertelt over haar persoonlijke inzichten.

Waarom deed je de workshop Positieve Gezondheid?

‘’Ik ben in juli bij Welzijn De Wolden begonnen als consulent informele zorg met aandachtsgebieden mantelzorgondersteuning en vrijwillige thuisondersteuning. Alle medewerkers volgen de workshop Positieve Gezondheid, omdat de organisatie volgens dit gedachtegoed wil werken. Nu was het begrip voor mij niet helemaal nieuw, maar ik wilde er graag meer over weten. Het klinkt alleen al zo positief!’’

Wat waren je verwachtingen?

‘’Positieve Gezondheid zie ik als een mooi hulpmiddel voor het voeren van gesprekken. Dus daar verwachtte ik meer over te leren: hoe pas je het daarin toe? Ook hoopte ik erachter te komen hoe ik het zelf doe in gesprekken. Door mijn jarenlange ervaring in de hulpverlening heb ik het op een bepaalde manier aangeleerd, maar ik ben me er lang niet altijd meer bewust van.’’

Grappig was dat de workshop bij jezelf begon, door het spinnenweb Positieve Gezondheid in te vullen. Dat was wel een bijzondere ervaring, een beetje confronterend ook. Ik ben gewend om anderen te helpen en ben daardoor niet zo gefocust op mijzelf. Ik ga met beoordelingen over mezelf meestal wat in het midden zitten, dat zag ik nu ook gebeuren.’’

Welke leermomenten sprongen er voor jou uit?

Een mooie oefening was het voeren van een gesprek met een andere deelnemer, waarbij je alleen mocht luisteren naar de ander, dus niet praten maar wel aanmoedigen. Best lastig om iemand niet met woorden bij te vallen of te willen stimuleren. Het resultaat is verrassend: de ander krijgt ruimte, gaat steeds meer vertellen en meer de diepte in.

Het werd ook weer duidelijk dat het belangrijk is om te focussen op de kracht van iemand, minder op wat niet goed gaat.

De uitleg over de Blue Zones sprak me aan. Ik zou wel in zo’n gebied willen wonen… De vraag ‘waarvoor kom je ‘s ochtends je bed uit’, wat is jouw doel in het leven?’ is een hele wezenlijke. Daarmee kom je verder dan kijken naar het probleem dat je hebt. Dat betekent ook dat je als hulpverlener niet de oplossing voor je cliënt hoeft te bedenken. Mensen weten zelf heel goed wat belangrijk voor ze is. Dus de vraag ‘hoe relaxed zit ik zelf in een gesprek’ was ook weer zo’n goede spiegel.’’

Wat kun je ermee in jouw dagelijkse werk? Is er wat veranderd?

‘’Ik wil graag verder met het toepassen van Positieve Gezondheid. Het is goed te gebruiken in gesprekken met mantelzorgers over de ondersteuning die ze kunnen gebruiken. Ook in het contact met eenzame inwoners is het heel zinvol. Het spinnenweb kunnen we als hulpmiddel inzetten. De kunst is het ook echt te doen, daarvoor zullen we soms wel een drempel over moeten. Maar het kan altijd, want het begint al bij ‘hoe voer ik het gesprek’.

Als je bij mantelzorgers of oudere inwoners thuiskomt, vertellen ze vaak uitgebreid waar ze tegenaanlopen en last van hebben. Dat is belangrijk, het verhaal kwijt kunnen. De volgende stap is wat mij betreft: een bredere kijk op het probleem. Wat zit erachter, waar liggen de behoeftes, op welke andere dingen is de focus te leggen?’’

Kun je anderen helpen of inspireren met werken volgens Positieve Gezondheid?

‘’Het gedachtegoed spreekt me zo aan dat ik anderen er zeker over kan enthousiasmeren. Ik kwam heel blij bij de workshop vandaan, dat heb ik natuurlijk met mijn collega’s gedeeld. Ik zal anderen zeker motiveren om de workshop ook te volgen. En ik vind het interessant om van andere professionals te horen hoe ze er in de praktijk mee werken. Wat werkt voor hen? Zelf ga ik binnenkort meer verdieping zoeken door de training Positieve Gezondheid te volgen. Ik ben benieuwd wat voor inzichten en tools ik daar ga opdoen.’’