‘’Ik ben gelukkiger en voel me thuis’’

Daniëlle Verdegaal woont al een aantal jaren in Koekange, maar mist contacten. Ze voelt zich alleen, is veel met haar werk bezig en weet dat ze ook fysiek gezondere stappen moet zetten. Ze kan ondersteuning gebruiken. De uitnodiging op Facebook voor het Vitaliteitstraject, een initiatief van Trea ten Kate (Vitaal Personeel) en Tineke van den Berg (Vitaliteit en Veerkracht), komt dan ook op het juiste moment. Anderhalf jaar later is er veel veranderd, ze is gelukkiger, gezonder en voelt zich thuis in Koekange.

Wat maakte dat je je aanmeldde voor het Vitaliteitstraject?
‘’Ík heb eerst behoorlijk getwijfeld of ik me wel zou aanmelden. Ik was al een tijd zoekende naar een manier om vooral nieuwe mensen te leren kennen. Mijn man en ik zijn vanuit Noord-Holland hierheen gekomen. Voor mij was het lastig om aansluiting te vinden. Ik had regelmatig last van depressiviteit, maakte me overal druk om. Ik stortte me helemaal op mijn werk in de thuiszorg. Onzeker als ik over mijzelf was, moest ik een behoorlijke drempel over om mee te doen aan het Vitaliteitstraject. Maar ik wist ‘ik moet het nu doen.’

Het hielp dat ik snel door Trea werd gebeld en het contact voelde gelijk goed. Ook de aanpak, wandelen en mindfulness, paste goed bij me. Ik kreeg bij Trea en bij Tineke een intakegesprek. Bij Trea ging het vooral om mijn lichamelijke uitgangspositie. Bij Tineke vulde ik vragenlijsten in en lag de focus op mijn mentale gesteldheid. De uitkomst was duidelijk: ik had last van eenzaamheid, werkstress en was te zwaar.’’

Hoe ging het traject in zijn werk?
‘’Na een kennismakingsrondje met de groep gingen we om de week wandelen op verschillende plekken in de omgeving, onder andere in Echten en Ruinen. Soms deden we onderweg mindfulnessoefeningen, gericht op ademhaling bijvoorbeeld. Onder het lopen knoopten Tineke en Trea gesprekjes met ieder van ons aan. Ze voelden goed aan waar je behoefte lag en kwamen met concrete adviezen. En het allerfijnste vond ik, je moest niets. Echt laagdrempelig.

Aan het eind van de periode van 12 weken was er een evaluatie, net als in het begin met fysieke en mentale metingen. En er kwam een vrijblijvende terugkomdag voor de groep, die is er nog steeds regelmatig voor alle groepen gezamenlijk.’’

Wat waren de resultaten van het Vitaliteitstraject?
‘’Op fysiek vlak was het nog niet zo positief: ik was niet afgevallen, dat lukte me nog niet. Mentaal ging het duidelijk veel beter met me. Zeker als ik meer onder de mensen was. Ik heb zelfs twee vriendinnen aan het traject overgehouden. We gaan elke week naar yoga en ook samen dippen in de plas Blijdenstein, zo leuk. Ik had de behoefte om mentaal nog sterker te worden. Daarvoor ben ik bij Tineke een coachtraject gaan volgen.

Ik voel me inmiddels veel minder depressief, gelukkiger eigenlijk. Ook in mijn werk voel ik me beter. Doordat er nu meer privé dan werk is, kan ik beter de balans houden. Het fysieke gedeelte heb ik ook aan kunnen pakken. Ik ben veel afgevallen en gezonder bezig met voeding. Yoga doet me goed, omdat ik daar veel met mijn ademhaling bezig ben. Ik ben rustiger en daardoor kan ik beter handelen.’’

Wat vond je van de benadering van Positieve Gezondheid?
‘’Het was prettig, ik voelde me gelijk gehoord. Het was maatwerk. Ik kon het doen op mijn manier, dat was fijn. Het ging om mij, en dat was nodig. Eerder hing ik veel aan mijn man. Door via Positieve Gezondheid naar mijzelf te kijken, zag ik waar ik aan kon werken. Het is belangrijk een eigen leven te hebben. Met bewustzijn kun je al veel bereiken.
Het verschil met vorige hulpverlening die ik heb gehad, is dat ik bezig was en niet alleen aan het praten. Ook de groep werkte heel goed. Ik had het gevoel er niet alleen voor te staan. Iedereen was heel open en stelde zich kwetsbaar op. Dankzij de mensen uit de groep voel ik me nu thuis in Koekange.’’

Heb je nog wensen of nieuwe doelen?
‘’Ik moet blijven werken aan mijn balans. Eerder aangeven als het bijvoorbeeld op mijn werk te veel is, voor mijzelf opkomen. Ook met gezonde voeding wil ik bezig blijven. En heel leuk, ik ga een cursus ijsbad van Wim Hof volgen. Dat geeft mij een nieuw doel. Ik was geen doorzetter, maar nu juist wel.’’